Felolvasó

Uszoda éves fenntartásáért folytatunk gyűjtést a fejlődési rendellenességgel küzdő gyermekek foglalkoztatására

Adaptív sportprogramok fogyatékkal élő gyermekek számára.

Az adaptív sportprogramok a fogyatékkal élők számára készültek. Egyes adaptív sportprogramok részletes besorolási rendszert alkalmaznak a gyermek fogyatékossága alapján. Ez tisztességesebb versenyt tesz lehetővé. Vannak adaptív sportprogramok sokféle fogyatékossággal élő gyermekek számára, többek között:

 • Vakság vagy súlyos látásromlás
 • Agyi bénulás
 • Süketség vagy súlyos halláskárosodás
 • Nehézségek a koncentrációban, a memóriában vagy a döntéshozatalban
 • Súlyos járási nehézség
 • Gerincvelő sérülés

Az adaptív sportprogramok nagyon fontosak a fogyatékkal élő gyermekek számára, mert segítik őket a fizikai aktivitásban. A fizikai aktivitás létfontosságú eleme az egész életen át tartó egészség megőrzésének.

„A fogyatékkal élő felnőttek nagyobb valószínűséggel kapnak elhízást, szívbetegséget, stroke-ot, cukorbetegséget vagy rákot, mint a fogyatékossággal nem rendelkező felnőttek. A fizikai aktivitás csökkentheti a kockázatot, és segíthet kezelni ezeket a krónikus betegségeket.”

Az adaptív sportprogramok olyan módosításokat alkalmaznak, amelyek alkalmassá teszik őket minden típusú fogyatékossággal élő gyermek számára.

A hiányzó összege a felújításhoz:

Az uszoda éves fenntartási díja 25. 000.000 Ft

Jelenleg meglévő összeg: 10.000.000 Ft. 

Hiányzó összeg: 15.000.000 Ft.

Szervezet adatait a lap alján találja meg.

Köszönjük támogatását! 

Utolsó javított információ: (2023.04.18.) 

Felolvasó

Vízi tevékenységek speciális igényűeknek

A vízi sportok számos előnnyel járnak a fogyatékkal élőknek, fizikai előnyökkel járnak, mint például a keringés javulása, az izomzat fejlődése, valamint az egyensúly és a koordináció javítása. A sport a fizikai felkészültséget is javítja; segít a testsúly kontrollálásában, és megelőzi a mozgáshiánnyal járó betegségek kialakulását. Azok a pozitív eredmények, amelyeket a fogyatékkal élők a sportolás során érnek el, növelhetik önbizalmukat, rugalmasságukat, és nagyobb biztonságban érzik magukat a szokásos mindennapi életük során. Társadalmi szinten a sport  elősegíti a befogadást,  ami alapvető a szociális készségek fejlesztésében. Ez hatással van  a személyes önfejlesztésre  és  az önbecsülésre.

A vízi környezet lehetővé teszi a fogyatékkal élők  könnyebb mozgását . Az Arkhimédész-elv szerint  „a folyadékba merült test felfelé irányuló függőleges tolóerőt szenved, amely megegyezik az általa kiszorított folyadék tömegével” , ami azt jelenti, hogy a vízben a testtömeg akár 90%-kal is csökkenhet, ami  megkönnyíti a gyakorlatok elvégzését . A fizikai és pszichikai szinten alkalmazott hidroterápia a víz terápiás szerként való felhasználásából áll, más fizikai elemekkel, például hőmérséklettel, súrlódási erővel és hidrosztatikus nyomással együtt.

Általánosságban elmondható, hogy a  vízi sportok előnyei a fogyatékkal élők számára  ugyanazok, mint a fogyatékkal élők számára, a legfontosabb előnyök a következők:

 • Az összes izomcsoportot használják. 
 • Növeli a kardiorespiratorikus kapacitást.
 • A víz által biztosított ellenállás segít a kalóriák elégetésében.
 • Ugyanahhoz a gyakorlathoz különböző elemekre van szükség, mint például az ellenállás, az erő és a rugalmasság. 
 • Segíthetnek a gerinc áthelyezésében és egyenesebb helyzet elérésében.
 • A víz hűvössége és a lebegés érzése csökkentheti az erőfeszítés érzetét.
 • Az ízületi nyomás csökken.

 A vízterápia és a vízalapú tevékenységek előnyei:

A vízbe merülve súlytalannak érezzük magunkat, ami különösen izgalmas érzés a mozgáskorlátozott felnőttek és gyermekek számára. A lebegés enyhítheti a fájdalmat, amelyet az ízületekre vagy a tolószékek, mankók és más mozgási eszközök nyomási pontjaira nehezedő terhelés okoz.

A vízállóság is egy ízületbarát edzésforma, amely tökéletes az izomerő, az egyensúly, a szív- és érrendszeri állóképesség, a koordináció és még a szociális készségek fejlesztéséhez is. Ha társakat hív meg a motoros készségekkel foglalkozó tevékenységekre, az segíthet a sajátos szükségletekkel küzdő gyermeke számára önbizalmat és tartós kapcsolatokat építeni. A víz kiegyenlítő lehet a testi fogyatékkal élő gyermekek számára, megkönnyítve a más gyerekekkel való interakciót.

A fogyatékkal élő gyermekek adaptív sportprogramjai közé tartozhatnak a versenyszerű vagy szabadidős sporttevékenységek. Olyanok, mint a tipikus sporttevékenységek, csak lehetővé teszik a fogyatékkal élők számára szükséges módosításokat. Az adaptív sportprogramok lehetőséget adnak a fogyatékkal élőknek a csapatmunkára és a közösségükkel való kapcsolatteremtésre.